BLOGG

Aligners onlineVisste du att det går att köpa tandställning via nätet eller via salonger utan att först undersökas av tandläkare eller specialisttandläkare i tandreglering? 

  

TANDSTÄLLNING ONLINE

Det är fullt lagligt att sälja Aligners (genomskinliga plastskenor) avsedda för tandreglering i Sverige. Det räcker att företaget är ett registrerat tandvårdsbolag. Processen är inte fullt reglerad och därför går det fortfarande att köpa sina skenor utan att bli undersökt av eller ens träffa en tandläkare. Allt fler rapporter kommer nu om hur försäljningen drabbar konsumenten med irreversibla tand- och käkskador. De som skadas är dessutom väldigt dåligt försäkrade.  

 

Leenden för instagram

Enligt en färsk BBC-artikel ökar antalet plack och tand skador till följd av en kraftigt ökad on-line försäljning av Aligners. SDC (Smile Direct Club), är det mest kända varumärket som säljer de skenorna via butiker eller internet. I sin marknadsföring utlovar de en snabbare och billigare process än den som erbjuds av tandläkarmottagningar och hänvisar till ett stort antal positiva kundrecensioner. 

Nu larmar tandläkare och ortodontister att konsumenterna inte är medvetna om potentiella skador som kan uppstå om undersökning och behandling inte utförs och övervakas av en tandläkare.

Tvärt emot varningarna menar dessa företag att man ökar tillgängligheten till tandvård och hänvisar till antalet framgångsrikt behandlade människor.

 

Du kan få ont 

Då är det viktigt att ha en tandläkare att vända sig till. Det är behandlande tandläkare som har ansvaret. Om tandläkare inte finns att tillgå och du inte ens vet vem din tandläkare är så rekommenderar vi starkt att boka ett akut besök hos din ordinarie tandläkare eller hos en ortodontist. Om besvären uppstår under tider när du inte kan nå någogn tandläkare rekommenderas: 

 

·        receptfria antiinflammatoriska läkemedel

·        utvärtes smärtstillande medel

·        Skölj och spotta varmt saltvatten (svälj det inte!)

 

Att förebygga tandvärk

Tandvärk går inte att förebygga till 100 %, särskilt när orsaken kan vara en skada. Men god munhygien och regelbundna kostvanor är bra. Viktigast är daglig tandborstning och tandtråd. Se till att borsta två gånger om dagen och använd mjuk tandborste och fluortandkräm. Dra också ner på sockerhaltiga livsmedel och dryck.

 

Regelbundna tandläkarbesök 

Ett annat viktigt sätt att förebygga tandvärk är regelbundna tand undersökningar. För många patienter innebär det en till två besök per år. Dessa besök är viktiga eftersom plack och tandsten kan ligga kvar och orsaka problem när tänderna regleras trots noggrann tandborstning. Det är också bättre att fånga ett problem innan det blir tillräckligt illa att du faktiskt känner symtom som tandvärk, för då är det både lättare och billigare att behandla.

 

Låt oss skapa smärtfria leenden 

Den 1 juli 2021 trädde nya regler om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft i Sverige. Nu har IVO (inspektionen för vård och omsorg) begärt ökad befogenhet att kontrollera aktörer inom tandvården som bland annat riktar in sig på estetiska behandlingar. Vi hoppas på en liknande lagstiftning när det gäller tandreglering.

 

Ställ de kritiska frågorna !

 

Länk till artikel i BBC


 

Innehållet på den här bloggen är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Sök alltid råd från kvalificerade vårdgivare med frågor du kan ha angående medicinska tillstånd.


Kom ihåg dina aligners i jul