BLOGG

Tillsammans mot mobbing

tänder och själförtroende


Hälsa och tänder uppmärksammas under oktober månad. Ortodontiakademins specialisttandläkare Anna Hajati är medlem i American Association of Orthodontists (AAO) som tillsammans med ”Stand for the Silent” uppmärksammar hur vi kan förebygga mobbing.


Hälsa och tänder

Tänderna har genom åren uppgetts vara ett frekvent förekommande föremål för mobbing genom åren. Detta beskrivs i denna artikel som publicerats i tidskriften American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics. Följande enkät-undersökning visade dessutom att sju av tio amerikaner är ständigt medvetna om sina tänder och så många som 57 % täcker dessutom munnen när de skrattar på grund av en osäkerhet över tänderna. Därför har AAO uppmanat sina 19 000 medlemmar att hjälpas åt i kampen mot mobbning. Ortodontister världen över gör därför gemensam sak med organisationen Stand for the silent och uppmuntrar sina patienter att göra detsamma.  

 

Tillsammans mot mobbing


Ortodontiakademin skriver under på följande tillsammans med världens alla ortodontister: "Från denna dag och framåt lovar vi att respektera såväl de vi har runt omkring oss som oss själva. Var och en av oss är någon och vi kan göra skillnad. Vi kan få någon annan att känna sig älskad. Vi kan vara den hjälpande hand som leder en medmänniska tillbaka till hopp och framtidstro. Vi kommer inte att vara tysta när andra försöker sprida hat i vårt samhälle. Istället lovar vi att lyfta upp de utsatta och visa dem att deras liv är viktigt. Vi kommer att vara förändringen, för vi är någon!”

 

Unity Day


Ortodontiakademin kommer tillsammans med AAO att delta i “Unity Day” den 23 oktober genom att bära orange och lägga upp en bild på vårt tandreglerings team på sociala medier.  Unity Day representerar en enad front för vänlighet, acceptans och inkludering. 


Engagemang är viktigt


"Att förenas med AAO och Stand for the Silent och sprida budskapet om en så viktig sak och något vi är stolta över att göra", säger Anna Hajati, Ortodontiakademins VD och specialisttandläkare. "Ortodontiakademin möter patienter och deras anhöriga från hela Sverige och övriga världen varje dag. Det här är ett kraftfullt sätt att göra skillnad för våra patienter." 
Samarbetskampanjen mellan AAO och Stand for the Silent uppmärksammas särskilt under National Orthodontic Health Month för att utgöra en större inverkan.

Stand for the Silent

                                          

Stand for the Silent grundades 2010 och är en ideell organisation som snabbt har blivit en av de ledande och mest effektiva antimobbningorganen. De har nått mer än 1 505 000 barn i nästan 1 500 skolor. Uppdraget är enkelt – skapa medvetenhet om mobbning och dess konsekvenser. 

 

American Association of Orthodontists


AAO representerar 19 000 ortodontister i USA, Kanada och globalt. AAO grundades år 1900 och är världens äldsta och största specialisttandläkarorganisation. AAOs främsta uppgift är: (a) att etiskt främja konsten och vetenskapen inom ortodonti och käkortopedi över hela världen; (b) förbättra allmänhetens hälsa genom att främja tandreglering av hög kvalitet, vikten av övergripande munhälsovård och främja allmänhetens intresse; och (c) utbilda allmänheten om fördelarna med ortodontisk behandling och utbildningskvalifikationerna för specialister i tandreglering. 

Hur du kan bidra


Du kan göra stor skillnad i vardagen bara genom att vara vänlig, inkluderande och att reagera. 

Du kan också stödja en organisation som arbetar mot mobbing genom donationer eller ideellt arbete. 

 

Om National Orthodontic Health Month

Läs mer om arbetet mot mobbing 

 

Innehållet på den här bloggen är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Sök alltid råd från kvalificerade vårdgivare med frågor du kan ha angående medicinska tillstånd. #patienter #tandläkare


Konsultation där du vill